Historie

A story worth sharing

De realisatie van Hotel Beijers is een initiatief geweest van Bert Degenaar, een oude bekende in de kunstwereld, maar ook in de restauratie van bijzondere monumenten aan de Vecht, waaronder Planetarium Zuylenburgh, Swaenenvecht en De Kampioen in Nieuwersluis. Bert heeft daar diverse prijzen mee gewonnen, waaronder De Bronzen Troffel in 2016. Na jarenlange restauratie van dit stadspaleis is het hotel in 2019 geopend.

Hotel Beijers is een klein boutique hotel waar bij iedereen in het team de gastvrijheid letterlijk door de aderen stroomt en zij alles in het werk stellen om hun gasten een onvergetelijk verblijf te bezorgen.
De rijke historie van Hotel Beijers is dankzij Bert Degenaar in ere gehouden, hij is het gezicht achter de bijzondere inrichting.

Onderstaande informatie is gebasseerd op: Beijerspand: wordt de Haveloozenschool een logement? Door Arjan den Boer op DUIC.

 

Sieraet dezer Stadt

In 1642 werd het huis Achter Sint Pieter 140, nu Hotel Beijers, gebouwd ‘tot Sieraet dezer Stadt’ ofwel stadspaleis, door Jacob van Asch van Wijck. Jacob was een belangrijk man, deken van het kapittel van Sint Pieter en president van de Staten van Utrecht. Heel lang kon Jacob niet genieten van zijn woonhuis, drie jaar na de voltooiing overleed hij op 60-jarige leeftijd. Op het portret is de zuidelijke arm van de kruisgang van de Domkerk te zien en de Domtoren.

Afbeelding: Utrechts Archief

Van woonhuis tot Haveloozenschool

Door de jaren heen wisselde het woonhuis herhaaldelijk van eigenaar. In de 19e-eeuw werd het pand bewoond door Arnoudina van Westrenen van Lauwerecht, de adellijke weduwe van jonkheer Joan van der Brugghen, lid van Provinciale Staten. Toen Arnoudina kwam te overlijden kreeg het woonhuis in 1846 een nieuwe en onverwachte bestemming als school en opvanghuis voor arme kinderen. Beter bekend als de Haveloozenschool.

De school, eerder gevestigd aan de Keizerstraat kocht het pand omdat de oude locatie te klein werd voor de 150 kinderen die de school telde. De grote voorkamer, nu de prachtige Suite van Hotel Beijers werd klaslokaal en de achtertuin schoolplein. De school sloot zijn deuren in 1937. Het schoolbankje op de eerste verdieping van ons hotel is geplaatst als herinnering aan deze periode.

Afbeelding: Utrechts Archief

Instituut voor Religieuze en Kerkelijke Kunst

In 1938 vestigde zich in het pand het instituut voor Religieuze en Kerkelijke Kunst. Op de foto is de opening van het instituut de zien. In 1955 volgde het instituut voor Privaatrecht van de Utrechtse universiteit.

Afbeelding: Utrechts Archief

Boekhandel en antiquariaat J.L. Beijers

In 1947 werd Hans Ludwig Gumbert directeur van boekhandel en antiquariaat J.L. Beijers. Middels zijn bijzondere catalogi en veilingen van beroemde privébibliotheken heeft hij Beijers internationaal op de kaart gezet. Boekhandel en antiquariaat J.L. Beijers betrekt in 1965 het Beijerspand en was eerder al gevestigd was aan het Hoogt, de Neude en het Wed. Hetzelfde jaar werd het 100-jarig bestaan gevierd. Ter gelegenheid van het eeuwfeest werd een penning gemaakt met daarop een bijenkorf met in- en uitvliegende bijen met het opschrift: ‘In liefde bloeiende’ met daaronder klein: ‘Geslagen in 100 exemplaren’.

Na het overlijden van Gumbert in 1994 stopt het bedrijf in 2000 met het antiquariaat en vinden er alleen nog boekenveilingen plaats. In 2007 werd Beijers overgenomen door het Venduhuis Utrecht en verhuisde Beijers naar Achter Sint Pieter 190. In 2015 stopt het Venduhuis en daarmee komt er ook een einde aan het dan 150 jaar oude Beijers.

Afbeelding: F.J. Haffmans Kunst en Antiekhandel

Restauratie Beijerspand

Enkele jaren nadat boekhandel en antiquariaat J.L. Beijers het Beijerspand betrok, werd het pand gedeeltelijk gerestaureerd door architect Th. Haakma Wagenaar. In een kast werden de originele houtsnijwerk-panelen van een eind-17e-eeuwse trap ontdekt, daarmee is destijds de prachtige bordestrap in de hal teruggebracht. Deze prachtige trap kan je vandaag de dag nog steeds bewonderen in Hotel Beijers.

Ook werd er in de hal een stucreliëf geplaatst, die afkomstig is van de Oudegracht 73, nu bekend als het Rembrandt Theater. Op het stucreliëf is Mercurius te zien die Minerva voedt wat symbool staat voor de handel die de wetenschap stimuleert.

Afbeelding: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bert Degenaar

In 2008 wordt Beijers aangekocht door antiquair en monumentenliefhebber Bert Degenaar. Hij knapte het pand op en het werd te huur aangeboden als kantoor. In 2013 ontwikkelde hij het plan om er een logement te vestigen. Jarenlang is er verbouwd en heeft Bert zich ontfermd over het behouden van de ziel en historie van het pand gedurende de transformatie van het Beijerspand naar Hotel Beijers.

Misschien doet de naam een belletje rinkelen? Wellicht heb je weleens gekeken naar het programma Van onschatbare waarde op Omroep Max. In het programma, wat deels is opgenomen in Hotel Beijers, krijgt men de kans om bijzondere objecten te verkopen aan echte kenners. Bert is een van deze kenners en ook diegene die ervoor heeft gezorgd dat onze gasten volledig in stijl kunnen overnachten in een prachtig stukje monumentaal erfgoed. In Hotel Beijers is geen kamer is hetzelfde ingericht en overal vind je unieke antiquiteiten en schilderijen die je mee terug nemen in de tijd.